Termékek Menü

KETTLEBELL GIRJA

Rendezés:
Nézet:
Utolsó 99 db
1.100 Ft 600 Ft
Utolsó 29 db
5.900 Ft 4.000 Ft
Utolsó 35 db
5.900 Ft 4.000 Ft
Utolsó 13 db
14.500 Ft 7.400 Ft

 Amit a girjákról tudni kell

Ez a különleges sportszer mára meghódította a világot, ráadásul a CrossFit és cross-funkcionális edzések elengedhetetlen kelléke lett. A girja néven forgalmazott eszköz tulajdonképpen egy speciális kettlebell, melynek különlegessége, hogy súlytól függetlenül mindegyik ugyanolyan méretű. Az egymástól történő megkülönböztetéshez nemzetközileg elismert színkódokat alkalmaznak.

Az angol kettlebell szó harangnyelvet jelent, amely a termék formájára utal. De girja esetleg girya vagy akár gömbsúlyzó néven is találkozhatunk ezzel a tradicionális orosz súlyzóval, mivel felépítését tekintve nem más, mint egy vasgolyó fogantyúval. Eredetileg a 16 kg-os (1 pudos) gömbsúlyt mérőeszközként használták az orosz mezőgazdaságban, de a parasztok erőfitogtatás közben hamar felismeréték az erőnlétükre és állóképességükre gyakorolt pozitív hatását. Később párosával alkalmazták, a gyakorlatok kivitelezésének folyamatos fejlesztése mellett sporteszközzé avanzsált elő. Az erőnléti edzésekhez történő felhasználása olyannyira népszerűvé vált, hogy a kettlebellt a szovjet hadsereg leghatékonyabb erőfejlesztőjeként tartották számon.

A girjás edzés előnyei

A girjával történő edzés során egy időben aerob és anaerob folyamatok is zajlanak a szervezetben. Egy fantasztikusan sokoldalú eszköz, melyre ma már számtalan edzésrendszer épül. Használatakor a fogás messze esik a középponttól, ami mentális összpontosítást és nagy erőkifejtést igényel, ami csak más izomcsoportok bevonásával érhető el. Igénybe veszi a gerinc környéki mélyizmokat, a hátizmokat, a has és csípőizmokat, segítségével stabil és erős törzs építhető, melyre számtalan sportágban szükség van. A dinamikus kettlebell gyakorlatok nagy előnye, hogy nem merevítik be az izomzatot, így nem csak önálló edzésmódszerként, hanem más sportágak kiegészítő edzéseire is kiválóan alkalmazhatók. Használata nem csak az alakformálás, a zsírégetés, hanem az egészségmegőrzés és rehabilitáció szempontjából is jelentős.

A girja gyakorlatok fajtái

A gömbsúlyok sporteszközként való használatától napjainkig, amikor a girja önálló sportágként is egyre népszerűbb, valamint elengedhetetlen része minden CrossFit és crossfunkcionális edzésnek is, a gyakorlatok számtalan tudományos alapokon nyugvó fejlesztésen mentek keresztül. A dinamikus vagy más néven ballisztikus gyakorlatok elsősorban az állóképesség és a kondíció javítására alkalmasak, tehát bármely sportág kiegészítő edzéséhez javallottak. A statikus gyakorlatok inkább az erőnlétet fejlesztik, stabil és erős test építhető segítségükkel. A szakemberek a kétféle gyakorlattípus megfelelő kombinációját tartják a leginkább célra vezetőnek.

A gyakorlatok helyes elsajátításához és a megfelelő girja kiválasztásához minden esetben instruktor igénybe vétele javasolt!

Losonczi János Instruktor a SportX által forgalmazott XGYM verseny girjákat ajánlja.